,

”Långshytteföretaget tänker fortsätta växa” Dalarnas Tidning nov. 2021

Teksti & kuvat Gabriel Nilsson, Dalarnas Tidning. Tiistai 23.11.2021.

Långshytteföretaget aikoo jatkaa kasvuaan

LÅNGSHYTTAN Materiaalipulan ja rehottavien hintojen yhdistelmä on tällä hetkellä monien yritysten ongelma. LSAB ei ole poikkeus, mutta maailmantilanteesta huolimatta yrityksellä on suuret suunnitelmat jatkaa kasvuaan. Svinöhedissä, entisessä navetassa, Långshyttans Slipservice, LSAB, valmistaa ja korjaa puuntyöstötyökaluja. Sitä on tehty jo yli 40 vuotta. Asiakkaita ovat pääasiassa sahat ja höyläyslaitokset. Kymmenen vuotta Långshyttanföretagetin on omistanut Gustaf Douglasin sijoitusyhtiö Latour.

 

”Vaikka yritys on nykyään monikansallinen ja sillä on toimintaa viidessä maassa, Långshyttanilla on edelleen tärkeä rooli suurissa kasvusuunnitelmissa”, sanoo Martin Andersson, LSAB Sverige Försäljing AB:n toimitusjohtaja. – ”Meillä on omistaja joka haluaa laajentaa ja kehittää alaa. Alkuperä Långshyttanissa ja täällä vallitsevan perinteen kanssa haluamme valloittaa maailman”, hän sanoo. ”LSAB Groupiin kuuluva Wood Solution liiketoiminta-alue työllistää 200 henkilöä ja liikevaihto on hieman yli 250 miljoonaa kruunua vuodessa. Tällä hetkellä noin 30 henkilöä työskentelee LSAB:ssa Långshyttanissa. Mutta voi olla että se muuttuu.” – ”Henkilöstön määrä suhteessa liikevaihtoon ei luultavasti kasva täysin lineaarisesti, mutta jos aiomme jatkaa kasvua suunnitellusti, meidän on kasvettava myös henkilöstöpuolella.”

Kaikki uudet palvelut eivät kuitenkaan päädy tuotantoon. -Etsimme ensisijaisesti resursseja, joilla on tietämystä teknisestä myynnistä, digitalisoinnista, liiketoimintajärjestelmistä ja sellaisista, mutta tervitsemme lisää myös tuotantoon. Pandemia on koskettanut monia toiminta-aloja. Puuteollisuus ei ole poikkeus.

Pitkät toimitusajat ja kasvava materiaalipula ovat nykyään arkipäivää monille yrityksille. -Aiemmin teimme pitkiä sopimuksia vakain ehdoin. Se ei toimi enää. Jokin, jonka toimitusaika oli aiemmin pari viikkoa, on nyt kuusi kuukautta. Se mikä maksoi ennen 10 kruunua, maksaa nykyään 40 kruunua. Työmaapäällikkö Andreas Gustafsson lisää: -Jos ostaisimme uuden koneen, toimitusaika oli aikaisemmin kuusi kuukautta. Nyt se on 14. Seuraavalle vuodelle tehtävät investoinnit eivät tule seuraavana vuonna. Suurin pelkoni tämän kisan alkaessa oli, että raaka-aineista tulee pulaa, mutta joka tapauksessa olemme pärjänneet melko hyvin.

Maailman tilanteesta huolimatta, molemmat katsovat valoisana LSAB:n tulevaisuuteen. Trendi on selvä. Yhä enemmän rakennuksia ja kiinteistöjä rakennetaan puusta. Kasvaneet kestävän kehityksen vaatimukset ovat suuri syy siihen. -Ruotsalaiset sahat ovat erittäin tärkeä osa vihreää siirtymää, Martin Andersson sanoo. Lisääntyvä digilisaatio on toinen syy, miksi kaksikko on optimistinen tulevaisuuden suhteen. -Olemme jo alan edelläkävijä tuotantotiedon saamisessa asiakkaillemme. Mutta meillä on loistavat mahdollisuudet kasvaa siellä lisää. Tällä hetkellä vain harvat työskentelevät kanssamme digilisaation parissa. Näin ei ole jatkossa, Martin Anderssons sanoo.