Juanin mukaan LSAB/Micorin sahanterien laatu takaa minimaalisen hukan ja häiriön tuotannon aikana, mutta ainoastaan tuote ei ole se minkä pitää säilyttää korkea taso. ”Korkean tuoton varmistamiseksi on yhtä tärkeää, että inhimillinen puoli on sujuvaa”, kertoo Juan. ”Hyvä viestintä toimittajan kanssa on ratkaisevan tärkeää. Korkea palvelu ja luotettavuus ovat minulle yhtä tärkeitä hyvän lopputuotteen saavuttamiseksi”. Yksi hänen näkemästään tämän päivän haasteista on se, että työntekijät, joilla on pitkä kokemus ja tietämys, katoavat, kun taas sahalaitokset pakotetaan toimittamaan lyhyemmillä toimitusajoilla. ”Tehtäväni on pitää huolto asiakassuhteistemme. Saan monia puheluita loppuasiakkailta, joissa kysytään teknisiä kysymyksiä uudesta suunnittelusta, välyskulmien muuttamisesta, mitä tapahtuu, jos vaihdamme materiaaleja ja niin edelleen. Otan sitten yhteyttä Laholmin toimistoon löytääkseni ratkaisun. Historian saatossa, heidän vastauksensa on ollut aina nopeaa ja he ovat erittäin asiantuntevia, mistä on ollut minulle suurta arvoa.”
CMPC toimii maailman osassa, joka on saanut kritiikkiä sademetsien hakkuista ja tuhoamisesta. Ehkä juuri siksi, yritys välittää niin paljon hyvästä metsien hoidosta ja uudelleenistutuksesta. He viljelevät ja hoitavat 1 100 100 hehtaaria metsää Chilessä, Brasiliassa ja Argentiinassa, mitkä puolestaan toimittavat raaka-aineita eri tehtaille ja sahoille. Yhtiö huolehtii metsätalouden kestävyydestä koko harvennuksen, istutuksen ja metsäpalojen torjuntaan liittyvän elinkaaren ajan. Ne on myös sertifioitu alkuperän jäljittämiseen aina taimesta lankkuun. ”Meillä on vastuu ihmisinä sekä liiketoiminnassa että kestävässä kehityksessä”, Juan sanoo.
Kiertotuotannon ei kuitenkaan tarvitse huolehtia pelkästään raaka-aineista, vaan yhteiskunta ja metsässä ja sen ympäristössä asuvat ihmiset ovat keskeinen osa vastuullisuustyötä. CMPC tukee erillaista koulutus- ja yhteistyömuotoja ympäristön ja yhteiskunnan tukemiseksi lähialueilla. Se on ensimmäinen chileläinen yritys, joka on saanut YK:n Green Bond- sertifikaatin, mikä tarkoittaa, että se noudattaa YK:n tavoitetta investoida kolmeen sektoriin, talouskasvuun, ympäristönäkökohtiin ja yhteisön kehittämiseen, mitä se on tehnyt kymmenen vuoden ajan lähes 50 miljoonalla eurolla. Juan huomauttaa, että näissä pyrkimyksissä tarvitaan edelleen enemmän paikallisesti hankittua tietoa toimenpiteiden valintaan. Hän antaa esimerkin: ”Istutetaan paljon havupuita, mikä ei ole aina parasta maaperälle.”
Yrityksen sisällä panostetaan myös koulutukseen. Juan kertoo, että ”yksi mukavimmista projekteissa, jossa olen ollut mukana, oli muutama vuosi sitten, kun CMPC toi ihmisiä Ruotsista, Suomesta, Saksasta ja USA:sta perustamaan täysin uuden palvelu- ja kokoustilan, mikä tukisi kaikkia sahoja. Se vaikutti sahaukseen, höyläykseen ja tuotteiden tehokkaaseen käyttöön. On tietysti hauskaa kehittää hyviä taitoja paikallisesti.”
Tulevaisuuden osalta Juan uskoo, että puu raaka-aineena tulee jatkossakin kallistumaan entisestään. ”Tämä tarkoittaa, että meidän on edistettävä puun kierrätystä ja vähennettävä paperin tuotantoamme. Puu raaka-aineena tulee olemaan kalliimpaa ja harvinaisempaa, joten jokainen millimetri on käytettävä parhaamme mukaan”. Tämä tarkoittaa, että tuotannon työkaluja on kehitettävä jatkuvasti, sahanterien on oltava ohuempi, vahvempia ja entistä tarkempia. ”Tämä on jatkuvaa pyrkimystä parantaa ja etsiä tapoja minimoida yksittäisen puun hukkamateriaali”, Juan sanoo. ”Kaiken kaikkiaan juuri siitä pidän tässä työssä ja se sai minut jäämään niin pitkäksi aikaa. On etuoikeus vierailla asiakkaiden luona ja löytää hyvä ratkaisu ongelmaan ja 61 vuoden jälkeen toivon, että se jatkuu vielä monta vuotta yhteistyössä hyvien toimittajien, kuten Micor/LSAB:n, kanssa”, Juan päättää. ”Saan ehkä jatkaa työskentelyä 75-vuotiaaksi asti”, hän sanoo hymyillen. ”Kuka tietää? Loppujen lopuksi pidän pitkistä suhteista sekä asiakkaiden että toimittajien kanssa.”